• 210 6264931 - 698 3227440
  • Βιλτανιώτη 31, Κηφισιά 145 64

Οδηγός για την ενοικίαση αυτοκινήτου

Γιατί να νοικιάσω αυτοκίνητο;

Είτε πρόκειται για διακοπές ή ταξίδι, είτε για επαγγελματικούς λόγους, η Eνοικίαση Aυτοκινήτου είναι ένας πολύ εξυπηρετικός τρόπος για να πάτε εκεί που θέλετε.

Στις διακοπές ή στο ταξίδι η Eνοικίαση Aυτοκινήτου πολύ συχνά αποδεικνύεται πιο οικονομική από τη χρήση του ιδιόκτητου αυτοκινήτου ή την επιλογή άλλου μεταφορικού μέσου – ιδίως μάλιστα σε περιόδους αιχμής – και ασφαλώς προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία.
Συνδυάζοντας μάλιστα την Ενοικίαση Αυτοκινήτου με αεροπλάνο ή τραίνο αποφεύγετε την κούραση και συνεπώς μειώνετε τις πιθανότητες για ατύχημα.
Οι εταιρίες Rent-a-Car σας δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξετε τον τύπο του αυτοκινήτου σύμφωνα με τις ανάγκες σας: μικρό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις στην πόλη, πολυμορφικό για ταξίδι με την οικογένεια ή την παρέα, τζιπ για εξόρμηση στο βουνό.  Και κάθε φορά με τον εξοπλισμό που χρειάζεστε: παιδικό κάθισμα, σχάρα, αλυσίδες χιονιού…

Επιλέγοντας όμως και για επαγγελματικούς λόγους την Ενοικίαση Αυτοκινήτου αντί την αγορά του, πληρώνετε μόνο για τη χρήση του και μόνο για το διάστημα που το χρειάζεστε.  Όλα τα κόστη όπως συντήρηση, ασφάλιση, επισκευές, Τέλη Κυκλοφορίας κ.λπ. περιλαμβάνονται στο μίσθωμα.  Και σε περίπτωση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου, προβλέπεται η αντικατάστασή του που σημαίνει ότι μπορείτε να συνεχίσετε τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες χωρίς διακοπή.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος όμως,  η Ενοικίαση Αυτοκινήτου θα πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις.  Οι παρακάτω συμβουλές για κάθε στάδιο της Ενοικίασης, από την κράτηση μέχρι την επιστροφή του αυτοκινήτου, θα σας βοηθήσουν σε αυτό.

Να είστε πολύ προσεκτικοί την στιγμή που κάνετε κράτηση και να ζητάτε διευκρινίσεις για το τι περιλαμβάνεται στην τιμή της προσφοράς.
Για παράδειγμα:

  • Περιλαμβάνονται δωρεάν χιλιόμετρα;
  • Περιλαμβάνονται ΦΠΑ και άλλοι φόροι;
  • Τι ασφαλιστικές καλύψεις περιλαμβάνονται; Υπάρχει ποσό απαλλαγής;
  • Υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για την παραλαβή από τον συγκεκριμένο σταθμό; (συνήθως οι σταθμοί στα αεροδρόμια έχουν τέτοιες χρεώσεις)
  • Αν η τιμή είναι προσφορά μήπως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί; (π.χ. για την ώρα επιστροφής)
  • Υπάρχει χρέωση παράδοσης και παραλαβής;

Ξεκαθαρίστε ποιες είναι οι ανάγκες σας και επιλέξτε το αυτοκίνητο που σας ταιριάζει κάθε φορά.  Τα Rent a Car δεν δεσμεύονται για συγκεκριμένες μάρκες ή μοντέλα αυτοκινήτων αλλά για κατηγορία (ανάλογα με τα κυβικά) ή τύπο αυτοκινήτου (πολυμορφικό, mini-bus, jeep κλπ).  Αν σας χρειάζεται επιπλέον εξοπλισμός, όπως παιδικό κάθισμα, αλυσίδες, navigator ζητήστε τον την στιγμή που κάνετε κράτηση και ρωτήστε και το επιπλέον κόστος.

Τι έγγραφα χρειάζομαι;

Οι περισσότερες εταιρείες για να προχωρήσουν σε κράτηση χρειάζονται την πιστωτική σας κάρτα.  Επίσης, είναι πιθανό να σας ζητήσουν το Δίπλωμα Οδήγησης και την ταυτότητα ή το διαβατήριο σας.
Προσοχή: για τουρίστες που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαραίτητο το Διεθνές Δίπλωμα. Διευκρινίστε το την στιγμή της κράτησης.

Μπορώ να ταξιδέψω στο εξωτερικό με το νοικιασμένο αυτοκίνητο;

Για να ταξιδέψετε στο εξωτερικό θα πρέπει η Εταιρεία να σας εφοδιάσει με τα απαραίτητα έγγραφα που εκδίδονται για συγκεκριμένο κάθε φορά ταξίδι.
Η διαδικασία έκδοσής τους απαιτεί λίγες μέρες για να ολοκληρωθεί, οπότε θα πρέπει να ενημερώσετε την Εταιρεία αρκετό χρόνο πιο πριν.

Μισθωτήριο Συμβόλαιο

Το Μισθωτήριο Συμβόλαιο είναι το επίσημο συμφωνητικό ανάμεσα σε εσάς και την Εταιρεία Ενοικίασης Αυτοκινήτων. Σε αυτό αναφέρονται οι όροι της ενοικίασης και όλες οι λεπτομέρειες: ημερομηνίες που ξεκινάει και λήγει, το μίσθωμα που έχετε συμφωνήσει, οι ασφαλιστικές καλύψεις κ.λπ.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να το μελετήσετε και, πριν το υπογράψετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει τους όρους.

Δώστε προσοχή στα παρακάτω:

Συνοδηγός

Αν πρόκειται να οδηγήσει το αυτοκίνητο και άλλο άτομο εκτός από εσάς, θα πρέπει να το δηλώσετε και να αναγραφεί στο συμβόλαιο. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ασφαλιστικές καλύψεις δεν ισχύουν και σε περίπτωση ζημιάς ή κλοπής θα υποχρεωθείτε να αποζημιώσετε εσείς την Εταιρεία.

Χιλιόμετρα

Ξεκαθαρίστε αν η συμφωνία περιλαμβάνει ελεύθερα χιλιόμετρα, πόσα καθώς και πόσο χρεώνεται κάθε επιπλέον χιλιόμετρο. Ελέγξτε αν η καταγραφή στο συμβόλαιο συμφωνεί με αυτό που δείχνει ο χιλιομετρητής, τόσο πριν την αναχώρησή σας όσο και στην επιστροφή σας.

Ασφαλιστικές καλύψεις

Υλικές ζημιές: Όταν χρησιμοποιείτε ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο είστε υπεύθυνος για τις ζημιές που θα γίνουν σε αυτό μέχρι να το επιστρέψετε και ολοκληρωθεί ο έλεγχος από υπάλληλο της εταιρείας.  Για να προστατευτείτε από πιθανές χρεώσεις μπορείτε να ζητήσετε να καλυφθείτε με ασφάλιση έναντι ιδίων ζημιών (μικτή ασφάλιση).  Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε την οικονομική ευθύνη σας στο ποσό της απαλλαγής που αναγράφεται στο συμβόλαιό σας.

Ασφάλεια Κλοπής: Καλύπτει τον χρήστη του αυτοκινήτου (με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί σαν οδηγός και έχει καταγραφεί στο συμβόλαιο) στην περίπτωση που το αυτοκίνητο κλαπεί.   Και εδώ, αποδεχόμενοι αυτήν την κάλυψη, περιορίζετε την οικονομική ευθύνη σας στο ποσό της απαλλαγής.

Εξαιρέσεις: Ζητήστε να σας διευκρινίσουν τι ακριβώς καλύπτουν οι επιπλέον ασφαλιστικές καλύψεις. Ελέγξτε αν υπάρχουν εξαιρέσεις που δεν καλύπτονται, όπως ζημιές στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου, στα ελαστικά και τους τροχούς κ.λπ.

Καύσιμα

Οι περισσότερες Εταιρείες θα σας προσφέρουν διάφορες εναλλακτικές όσο αφορά στα καύσιμα.  Οι πιο συνήθισμένες επιλογές είναι:

  • Να πληρώσετε την αξία ενός ρεζερβουάρ και να επιστρέψετε το αυτοκίνητο άδειο,
  • Να το παραλάβετε και να το παραδώσετε με γεμάτο ρεζερβουάρ,
  • Να πληρώσετε στην επιστροφή σας για την ποσότητα του καυσίμου που λείπει.

Πριν ξεκινήσετε επιβεβαιώστε τι καύσιμο πρέπει να χρησιμοποιήσετε.  Αν βάλετε βενζίνη σε ένα πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, θα προκληθεί βλάβη στον κινητήρα και θα είστε υπεύθυνος για την αποκατάστασή της.

Ελέγξτε το επίπεδο της βενζίνης πριν την αναχώρηση και στην επιστροφή σας.  

Έλεγχος για πιθανές μικροζημιές

Κάθε Rent-a-Car πρέπει να νοικιάζει ασφαλή, σύγχρονα αυτοκίνητα που θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί σχολαστικά πριν από κάθε ενοικίαση

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ελέγξετε προσεκτικά το αυτοκίνητο που σας παραδίδουν. Περπατήστε γύρω του και ψάξτε για μικροζημιές (π.χ. γρατζουνιές ή βαθουλώματα) και, όσο μικρά κι αν είναι, βεβαιωθείτε ότι έχουν καταγραφεί στο μισθωτήριο συμβόλαιο. Ελέγξτε το εσωτερικό του αυτοκινήτου και βεβαιωθείτε ότι η ρεζέρβα και τα εργαλεία είναι στη θέση τους.

Αν δεν είναι δυνατόν να κάνετε έλεγχο του αυτοκινήτου – λόγω κακού καιρού ή ελλιπούς φωτισμού – θα πρέπει να ζητήσετε να καταγραφεί στο συμβόλαιό σας. Οπωσδήποτε όμως θα πρέπει να κάνετε τον έλεγχο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, και σε περίπτωση που διαπιστώσετε μη καταγραμμένη ζημιά, να ενημερώσετε άμεσα την Εταιρεία.

Καθαρό

Είναι προς όφελός σας να επιστρέψετε το αυτοκίνητο καθαρό. Έτσι διευκολύνετε τον έλεγχο και αποφεύγετε χρεώσεις, που μπορεί να γίνουν μετά την αναχώρησή σας, και προστριβές με την Εταιρεία.

Ζημιές

Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο για τον έλεγχο του αυτοκινήτου, ιδίως αν επιστρέφετε σε σταθμό με μεγάλη κίνηση (π.χ. αεροδρόμια) και επιδιώξτε, αν αυτό είναι δυνατόν, να γίνει παραλαβή από κάποιον εκπρόσωπο της Εταιρείας.
Αν κατά τη διάρκεια της ενοικίασης είχατε κάποιο ατύχημα, θα πρέπει να συμπληρώσετε Δήλωση Ατυχήματος.

Αν είχατε κάποια μικροζημιά είναι πιθανόν η Εταιρεία να μη την επισκευάσει αμέσως, αυτό είναι στη διακριτική της ευχέρεια. Ωστόσο, θα σας χρεώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην επισκευή.
Ακόμη, αν η ζημιά είναι τέτοια που το αυτοκίνητο δεν μπορεί να νοικιαστεί, η Εταιρεία μπορεί να σας χρεώσει και ένα ποσό που καλύπτει τα διαφυγόντα έσοδα για όσο διαρκεί η επισκευή.

Επιστροφή εκτός ωρών εργασίας

Συστήνουμε πάντα να επιστρέφετε σε ώρες λειτουργίας της Εταιρείας.

Μερικές Εταιρείες δίνουν την δυνατότητα να επιστρέψετε το αυτοκίνητο σε ώρες μη λειτουργίας. Πρέπει όμως να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που κρύβει αυτό: είστε υπεύθυνοι για την κατάσταση του αυτοκινήτου μέχρι να γίνει η παραλαβή του από κάποιον υπάλληλο και μπορεί να χρεωθείτε εκ των υστέρων για ζημιές.

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση βλάβης;

Τα περισσότερα Rent-a-Car είναι συμβεβλημένα με κάποια Εταιρεία Οδικής Βοήθειας και θα πρέπει να σας έχουν δώσει τα τηλέφωνα επικοινωνίας. Σε περίπτωση βλάβης επικοινωνείτε με την Οδική Βοήθεια και στη συνέχεια ενημερώνετε το Rent-a-Car. Αν δεν υπάρχει Οδική Βοήθεια, απευθύνεστε απευθείας με το Rent-a-Car.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ένα ατύχημα;

Σε καμία περίπτωση δεν αποδέχεστε ευθύνη σε οποιονδήποτε τρίτο. Συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τους εμπλεκόμενους αλλά και από μάρτυρες και ενημερώστε αμέσως την Εταιρεία Ενοικίασης. Φροντίστε να συμπληρώσετε Δήλωση Ατυχήματος το συντομότερο δυνατόν

Παραβάσεις ΚΟΚ

Να θυμάστε ότι όσο έχετε τη χρήση του Ενοικιαζόμενου Αυτοκίνητου είστε υπεύθυνοι στις Αρχές για τα πρόστιμα που θα πρέπει να καταβάλετε αλλά και για όποια πρόσθετη χρέωση προκύψει (π.χ. μεταφορά του αυτοκινήτου από το σημείο που είχε παρκάρει παράνομα, φύλαξή του κα).

Και πώς θα βρω μια αξιόπιστη εταιρία;

Ο ΣΤΕΕΑΕ σαν αντιπροσωπευτικός Φορέας του Κλάδου έχει σαν κύριο στόχο του να επιβάλλει υψηλά standards στις Εταιρείες Ενοικίασης Αυτοκινήτων.

Για αυτό τον λόγο, έχει καθιερώσει Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας τον οποίο τα Μέλη του έχουν αποδεχτεί και δεσμεύονται να τηρούν.

Ο Κώδικας προβλέπει και τη λειτουργία Επιτροπής Δεοντολογίας που εξετάζει παράπονα ή καταγγελίες καταναλωτών και επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο ΣΤΕΕΑΕ είναι ο μοναδικός Σύλλογος του Κλάδου, και από τους ελάχιστους Επαγγελματικούς Συλλόγους στην Ελλάδα, που εφαρμόζει Κώδικα Επαγγελματικής Δεοντολογίας.

Επιλέγοντας λοιπόν κάποιο από τα Μέλη του εξασφαλίζετε σε μεγάλο βαθμό Παροχή Υπηρεσιών Υψηλού Επιπέδου.

Τα Μέλη του ΣΤΕΕΑΕ φέρουν στο γραφείο τους την Ειδική Βεβαίωση Μέλους που ανανεώνεται κάθε χρόνο ενώ έχουν το λογότυπου του ΣΤΕΕΑΕ στις ιστοσελίδες και στη γραφική ύλη που χρησιμοποιούν.