• 210 6264931 - 698 3227440
  • Βιλτανιώτη 31, Κηφισιά 145 64
19 Σεπ 2023

ITC 2023 | Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΕΑΕ στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών

Ο Πρόεδρος του ΣΤΕΕΑΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της AVIS κ. Ανδρέας Ταπραντζής, συμμετείχε στο πάνελ της σημερινής συζήτησης με θέμα την ανασύνταξη της Ελλάδας στις μεταφορές  στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023 το οποίο συνδιοργανώνεται από τις ενημερωτικές ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υποδομών & Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην εικόνα της αγοράς κι έθιξε κάποια από τα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. 

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις,  εκτίμησε ότι το 2023 θα είναι μια χρονιά ρεκόρ – κάτι που διαφαινόταν ήδη από τις τάσεις των κρατήσεων κατά το Α’ Τρίμηνο του έτους, καθώς θα είναι μια χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% της εν λόγω αγοράς εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού.

 

Στο κομμάτι του leasing, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σταδιακές μετατοπίσεις των προτιμήσεων του κοινού, με τα περιθώρια διείσδυσης στη χώρα μας να είναι τεράστια δεδομένου ότι στην Ευρώπη 8 στους 10 χρησιμοποιούν τη μακροχρόνια μίσθωση, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις οι 4 στους 10. «Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί μια νέα, δυναμική τάση στην αγορά, αλλά μετά το πάγωμα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» υπάρχει στασιμότητα, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τους στόλους τους με σημαντικό όφελος τόσο για τις ίδιες, όσο και για το περιβάλλον μας», είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Πολιτεία θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

 

Σε ότι αφορά τους παράγοντες που εμποδίζουν την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, επισήμανε ως πρώτο το κόστος της αγοράς, δεύτερον τις υποδομές, τόσο της φόρτισης, όσο και της δυνατότητας των δικτύων να ανταποκριθούν στη ζήτηση, και τρίτον τη χαμηλή ακόμη τεχνογνωσία στη διαχείριση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.