• 210 6264931 - 698 3227440
  • Βιλτανιώτη 31, Κηφισιά 145 64
26 Απρ 2018

“Απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης” – Απαραίτητες οι διευκρινίσεις από το Υπουργείο Μεταφορών

Στο νόμο 45308/2018 του Υπουργείου Μεταφορών που ψηφίστηκε πρόσφατα και είναι ήδη σε ισχύ, περιλαμβάνεται διάταξη  σύμφωνα με την οποία αν ο οδηγός Ενοικιαζόμενου Οχήματος δεν έχει την ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ άδεια οδήγησης, επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 € σε εκμισθωτή (Rent-a-Car) ΚΑΙ 1.000  σε μισθωτή (πελάτη).  Σε περίπτωση δε υποτροπής, πρόστιμο 2.000 € και κατάσχεση του οχήματος (αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα).

Ήδη από την φάση επεξεργασίας του νομοσχεδίου ο ΣΤΕΕΑΕ επισήμανε στο Υπουργείο Μεταφορών την αντίρρησή του ως προς τα παραπάνω και είχε λάβει τη διαβεβαίωση ότι λέγοντας ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ άδεια εννοείται η Κατηγορία της Άδειας Οδήγησης (να μη ενοικιάζεται δηλ. μοτοσικλέτα με άδεια αυτοκίνητου ή αυτοκίνητο με άδεια μοτοσικλέτας), και όχι το Διεθνές Δίπλωμα.

Είχε μάλιστα ζητήσει να γίνει σωστή διατύπωση στον νόμο, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε.  Στη συνέχεια  ζήτησε  να εκδοθεί Ερμηνευτική Εγκύκλιος ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες.  Μέχρι στιγμής, ούτε η Ερμηνευτική Εγκύκλιος έχει εκδοθεί και ο ΣΤΕΕΕΑΕ συνεχίζει να πιέζει για διευκρινίσεις είναι απαραίτητες ώστε οι Αρχές να εφαρμόσουν σωστά το νόμο και ήδη, σε κάποιες περιοχές επιβλήθηκαν πρόστιμα σε οδηγό και σε Rent-a-Car και μάλιστα κατασχέθηκε μοτοσικλέτα, γιατί ο πελάτης δεν είχε Διεθνές Δίπλωμα!

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο ΣΤΕΕΑΕ υπέβαλε εκ νέου υπόμνημα ζητώντας να δοθούν άμεσα οι απαραίτητες διευκρινίσεις και οδηγίες.