• 210 6264931 - 698 3227440
  • Βιλτανιώτη 31, Κηφισιά 145 64
04 Αυγ 2008

Εκμίσθωση Ελαφρών Φορτηγών-Ενημέρωση ΣΕΒ & ΣΒΒΕ

Τους Προέδρους του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ενημέρωσε με την παρακάτω επιστολή  ο ΣΤΕΕΑ για το θέμα της εκμίσθωσης ελαφρών φορτηγών και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Η Ελλάδα σήμερα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένων και των πρώην Ανατολικών Χωρών όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ) στην οποία δεν υπάρχει δυνατότητα εκμίσθωσης ελαφρών φορτηγών.

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων έχει υποβάλλει επανειλημμένα υπομνήματα (βλ.συνημμένο) στο υπουργείο Μεταφορών ζητώντας να επιτραπεί στις επιχειρήσεις του Κλάδου η εκμίσθωση ελαφρών φορτηγών αυτοκινήτων ανοικτού ή κλειστού τύπου μέχρι 3,5 τόνους μικτό βάρος.

Με το ισχύον καθεστώς, οι εταιρείες που χρησιμοποιούν φορτηγά για τις ανάγκες τους δεν έχουν άλλη επιλογή παρά την αγορά τους. Έτσι, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο κόστος διαχείρισης το οποίο, όπως είναι φυσικό, μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή.  Η άρση της σχετικής απαγόρευσης θα δώσει την δυνατότητα αντικατάστασης των ιδιόκτητων φορτηγών με άλλα μισθωμένα από Εταιρείες Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων (RentaCar). Οι τελευταίες θα αναλάβουν και την υποστήριξη/έξοδα της λειτουργίας των φορτηγών αυτοκινήτων όπως γίνεται σήμερα και με τα ΙΧ εταιρικά αυτοκίνητα των εταιρειών μελών σας.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την άρση της σχετικής απαγόρευσης είναι πολλά και σημαντικά:

  • Χαμηλό κόστος διαχείρισης του στόλου των μισθωμένων φορτηγών, άρα χαμηλότερο κόστος τελικού προϊόντος
  • Μη δέσμευση κεφαλαίων για την αγορά φορτηγών και διάθεση των επιπλέον πόρων για την παραγωγική διαδικασία της εταιρείας.
  • Χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων καθώς τα νεότερα οχήματα διαθέτουν τεχνολογία που επιτρέπει σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου.
  • Ορθολογικότερη τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών με άμεσα ωφελημένο τον πελάτη, λόγω της προώθησης του ανταγωνισμού και της μείωσης του κόστους.

Επειδή θεωρούμε ότι η απελευθέρωση της εκμίσθωσης ελαφρών φορτηγών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εταιρείες που εκπροσωπούν τα μέλη σας, παρακαλούμε όπως μας στηρίξετε περιλαμβάνοντας το αίτημά μας στα θέματα που προωθείτε στην Κυβέρνηση προς επίλυση.

Πάντοτε στην διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Μαγγιώρος

Πρόεδρος ΣΤΕΕΑ